Klímatechnika - Riasztlak

Riasztó
Tartalomhoz ugrás
Épület klimatizálás, karbantartás, javítás

A kellemes klíma már nem luxus

Manapság egyre nagyobb az igény a komfortérzetünket növelő készülékekre, így a különböző klímaberendezésekre is. Sokmindent lehet hallani ezekről a gépekről, de igazából még nem mindenki ismeri őket eléggé ahoz, hogy el tudja dönteni, szeretne-e ilyen készüléket a saját lakásába vagy munkahelyére. Az alábbi információkkal segítséget szeretnénk nyújtani ehhez a döntéshez.

Tévhitek és hiedelmek:

Betegségek:
Sokszor kerülnek előtérbe a klímaberendezések által okozott betegségek. Ezek csak a rossz használat és a karbantartás, tisztítás hiánya esetén alakulhatnak ki. Egy rendeltetésszerűen használt és rendszeresen karbantartott készülék semmilyen betegséget nem okoz, még sok év használat alatt sem.

Áram fogyasztás:
Egy átlagos klímaberendezés semmivel sem fogyaszt többet egy mikrónál, vasalónál vagy egy mosógépnél, ráadásul az év nagy részében nem is használjuk. Tehát elmondhatjuk, hogy az éves össz. fogyasztása sokkal kevesebb, mint a háztartásban már szinte nélkülözhetetlen elektromos készülékeké. Éves viszonylatban egy háztartás legnagyobb fogyasztója általában a hűtőgép, mégsem rágódunk rajta, hogy használjunk-e hűtőgépet vagy sem.
A jelenleg kapható klímák már kivétel nélkül inverteres készülékek, melyek csak akkora teljesítménnyel dolgoznak amennyire éppen szükség van, így nincs felesleges energiafelhasználás.

Fűtés klímával:
Elektromos árammal fűteni nem éppen olcsó, de egy klímaberendezés esetén nem is erről van szó.
A hűtő-fűtő klímaberendezés ún. hőszivattyúként működik. Hűtéskor a szobából elvonja a hőt (hűt), és kint a szabadban pedig leadja azt (fűt).
Ez a folyamat megfordítható, így kint vonja el a hőt a szabadból (hűt) és a szobában adja azt le (fűt). Az elektromos energiát nem a hő előállítására használja fel, hanem a hő szállítására, ezért a felvett elektromos energiához képest 3-5 ször nagyobb hőenergiát ad le. Egy korszerű inverteres hűtő-fűtő klíma készülékkel olcsóbb fűteni mint gázzal.

Típusok:

Ablak és mobil klíma:
Kis teljesítménye, magasabb zajszintje és egyéb korlátai miatt csak olyan helyre javasoljuk ahová másfajta készülék valamiért nem szerelhető be. Néhány esetben azonban jó megoldás lehet, így ezeket sem kell teljesen elfelejtenünk.

Split klímák:
Az osztott (split) rendszerű klímaberendezések nevüket onnan kapták, hogy a berendezések ketté vannak osztva. Tehát két részből, a beltéri és a kültéri egységből állnak, amelyeket réz csővezetékkel és elektromos kábelekkel kötnek össze a kímaszerelők.
Az osztott típusú berendezéseken belül, elhelyezés szempontjából, több fajta készüléket gyártanak. Az otthonokban a legelterjedtebb az oldal fali készülék,
de megkülönböztetünk elhelyezés szempontjából álmennyezetbe süllyeszthető (kazettás), mennyezet alá szerelhető, parapetre szerelhető készüléket.
Az utóbbi három készülék általában drágább az előbbieknél, ezért azonban több funkciónális lehetőséget és elegánsabb megjelenést kapunk.
Az osztott rendszerben működő komfort klímaberendezéseknek még egy nagy csoportja van ezek pedig a légcsatornázható készülékek . Ezen készülékek betervezése nagyobb szaktudást igényel és jóval drágább szerelési és anyagköltséggel jár a beépítésük.
A split klímáknak van egy olyan speciális fajtája is, melynél egy kültéri egységhez több beltéri egység csatlakozik. Ezek a multi splitek ott használhatók jól, ahol nincs elegendő hely több kültéri egységet elhelyezni, ill. esztétikai szempontból előnyösebb.

Ami a készülék kiválasztásához szükséges:

Mekkora helység mérete?
Milyen a tájolása, hőszigetelése?
Mekkora és milyen az üvegezett felülete?
Mi a helység funkciója (nappali, háló, iroda, üzlet, szerver szoba)?
Hány személy tartózkodik a helységben?
Vannak-e hő termelő készülékek (számítógép, hűtőgép, stb...) a helységben?

Azt, hogy egy adott helyre milyen készülék lenne a legalkalmasabb, mindenképp valamelyik szakemberünk segítségével érdemes eldönteni, hiszen a fentieken kívül még sok kis részlet döntő lehet.


Fontos tudnivalók

Sokan nem értesültek még arról, hogy a rendeletek változása miatt, csak az ún. F-gáz vizsgával és az ehhez tartozó azonosító számmal rendelkező, regisztrált szerelő ill. cég vásárolhat üvegház hatású hűtőközeget (klímagázt) ill. ilyen hűtőközeget tartalmazó készüléket.
Mivel a klímaberendezések is tartalmaznak ilyen hűtőközeget, így a végfelhasználók csak egy szerelői tanusítvány birtokában tudnak ilyen készüléket vásárolni. A vonalkódos tanusítványt a regisztrált szerelő állítja ki. Ezzel igazolja, hogy ő fogja felszerelni a végfelhasználó által vásárolt készüléket. Ezt a tanusítványt a készülék eladójának is ki kell tölteni, majd vissza kell juttatni a szerelőhöz.

Az esetlegesen a boltban adott régi fajta tanusítvány már nem érvényes!
Csak a szerelő által kiállított tanusítvány használható!

A tőlünk vásárolt klímaberendezésekhez automatikusan kiállítjuk a tanusítványt, így önnek ezzel nem kell foglalkozni.
Vissza a tartalomhoz